Kun asukkaat hermostuvat pihansa epäsiistiin ilmeeseen ja kehnoon käytettävyyteen, syynä on melkein aina epäsiisti jätepiste ja polkupyörien sekava säilytys. Jätepisteellä on käytävä lähes päivittäin. Jos kulku sinne on epäkäytännöllinen ja käyttökokemus masentava, sen vaikutukset asukkaiden arkeen ovat merkittävät.
Huonokuntoinen jätekatos tai pihalla rivissä seisovat jäteastiat vaikuttavat koko pihan viihtyvyyteen. Lisäksi hajuhaitat ja puutteellinen paloturvallisuus ovat asioita, jotka saavat aikaan tarpeen uusia jätepisteen.
Pihasuunnitelmia tekevä arkkitehti Elina Saarisalo Leo Osara Oy:stä ei näe syytä, miksei jätepisteeltä tulisi vaatia myös tyylikästä ulkoasua.
“Pihasuunnitelmaa tehtäessä juuri toimiva jätepiste on yksi lähtökohdista. Jätepiste on niin merkittävä elementti pihalla, että siihen tulisikin suhtautua siten, ettei se ole vain välttämätön paha, vaan että se toisi jotain lisää pihalle. Että se olisi positiivinen kokemus!”
Toinen asia, jota usein pihoille halutaan, on lisää vehreyttä. Kaupunkien kerrostalojen ahtailla asfalttipihoilla se voi olla haasteellista, jolloin hyvän pihasuunnittelun merkitys vain korostuu. Pihoille voidaan tehdä istutusaltaita, jolloin asfalttipihallekin saadaan puita ja pensaita. Yksi trendi, joka on yleistymässä, ovat viherkatot esimerkiksi jäte- tai pyöräsuojan katoille.
Onnistunut pihasuunnitelma on helppo kiteyttää yksinkertaiseen muotoon. Pihan tulee olla hyvin jäsennelty ja funktionaalinen.
“Jätepisteen kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että se sijaitsee mahdollisuuksien mukaan kulkureitin varrella, astiat pysyvät samoilla, omilla paikoillaan ja ne on merkitty selkeästi”, kertoo Saarisalo.