Miten huomioida jätepisteen turvallisuus?

maanantai 27. marraskuuta 2017

Talveen päin mentäessä on jätepisteen turvallisuuteen hyvä kiinnittää huomiota. Erityisesti pihan paloturvallisuus ja muu liikkuminen tulee olla huolehdittu, mutta talvea ennen tulisi myös varmistaa ettei roskiksiin pääse rotat ja hiiret helposti.

Paloturvallisuus on tärkeää asuinturvallisuuden takia, myös vakuutuskorvausten kannalta vahingon sattuessa. Ensimmäinen askel onkin pitää huoli, ettei tuhopolttajalle anneta mahdollisuutta tehdä ilkivaltaa. Tämä onnistuu parhaiten lukitsemalla jätepiste. Turvallisuutta lisäävät myös materiaalivalinnat. Kaikkein turvallisinta on valita jätepisteeseen materiaaleja jotka eivät syty helposti ja kestävät kuumuutta. Hyvä materiaali ulkokäytössä on mm. ruostumaton teräs.

Vuosittain on kotimaassa jopa yli 1000 jätepisteiden palotapausta, ja joidenkin arvioiden mukaan jopa yli kolmasosa jätepisteistä on toteutettu turvallisuusmääräysten vastaisesti Suomessa.

Syksyn vaihtuessa alkutalveksi alkavat hiiret ja rotat etsiä ruokaa. Huolimattomasti toteutetut ja epäsiistit ovat rottien aarreaittoja. Esteettisen haitan lisäksi epäsiisti jätepiste on siis myös terveydellinen riski. Erityisesti sekajätteen ja biojätteiden tyhjennyksiin ja kunnossapitoon kannattaa suhtautua vakavasti - jos rottakanta pääsee kasvamaan paikallisesti, on ongelman eliminointi vaikeaa.

Jätepisteen toteutuksessa kannattaa ottaa ammattilainen avuksi. Jätetilojen lainsäädäntö on monimutkainen ja joskus ohjeet ja määräykset ovat ristiriitaisiakin, etenkin pienet keskustojen pihat ovat oikeita ongelmakenttiä.